Selasa, Ogos 24, 2010

Tiada Lagi Frame



Setelah selesai analysis yang dilakukan terhadap blog ni, Dayat dapat tahu bahawa terdapat unsur "Frame" pada blog Dayat. Bila Check balik baru perasan yang Shoutmix rupanya yang mengandungi elemen frame ni.

Apa benda Frame ni? Sebenarnya Dayat pun tak berapa pasti apa benda Fame ni Tapi apa yang Dayat tahu apabila kita tidak menggunakan Frame, Blog akan lebih mesra SEO. (mungkin frame tu kacau labah-labah search engine kot)

Macam mana Dayat buat ek? Asalnya theme Dayat tidak mempunyai unsur Frame ni, jadi hanya shoutmix tu saja yang menjadi masalah. Sekarang Dayat dah pun pindahkan Shoutmix tu ke page lain.

Sebenarnya Dayat tak berapa pandai dalam hal-hal macam ni. So Dayat buat entry ni sebab nak tanya kepada yang lebih berpengalaman. Ada tak cara lain untuk mengatasi masalah Frame ni? Dayat pernah dengar ada orang guna java script. Tapi tak paham la apa dia tu?

So bagi sesiapa yang nak analysis blog tu cuba klik sini. kalau ada yang merah-merah tu cuba la selesaikan :)

Mohamad Nur Hidayat
7 Sudu Updated at:

22 comments so far. What are your thoughts?

  1. frame gambar?hehe sori..xtau :) xbole nk nolong

    BalasPadam
  2. frame tu apa bro? tak faham aku hehe

    BalasPadam
  3. aku tak bape ph
    boleh detailkan lagi tak

    BalasPadam
  4. hehe memang pening kepala kalau dapat jumpa error2 camtu...

    BalasPadam
  5. ada cara hilangkan frame, tapi nanti mama buat dalam satu tutorial ek.. senang skit nak ikt ;)

    BalasPadam
  6. lebih kurang frame gambo la :cool:

    BalasPadam
  7. tak berapa pasti sangat la. Tapi yang Dayat tahu tak bagus untuk SEO la :[

    BalasPadam
  8. sebenarnya Dayat buat entry ni pun sebab nak minta tolong orang. Kalau dah ada orang tolong nanti Dayat akan detailkan 8)

    BalasPadam
  9. tu la pening dibuatnya :8

    BalasPadam
  10. yey..thanks Mama. Best la Mama ni, hari tu Dayat ikut do follow dari blog Mama gak :love:

    BalasPadam
  11. saya tahu frem dalam page
    tapi saya tak tahu nak buat macamana nak selesaikan masalah frem ni
    ...hehehe saya budak baru belajar

    BalasPadam
  12. tak tahu gak ape tu iframe.. huhu..btw da cek kat woorank. byk lak error nye.. =( nanti kena betulkan sket2.. thanks for the info Dayat :)

    BalasPadam
  13. nampaknya mama murai nak bagi tutorial cara hilangkn frame. kalau dayat buat juga post entry tutorial yg mama murai ajar, lagi ramai pembaca kat sini dapat manfaatnya.

    BalasPadam
  14. sy pon tak arif dlm bidang camni..nak letak iklan nuffnang pon merangkak2..huhuhu =(
    tau cenggana nak wat?

    BalasPadam
  15. tak pe belajar pelan-pelan. Takkan budak baru lahir terus berlari. kalau ada masalah cuba minta pertolongan orang lain

    BalasPadam
  16. Alamak banyaknya button merah...En. Dayat merah tu maksudnya apa? Error ke... sy da try check kat wooRank tu....

    BalasPadam
  17. tak ada la. kalau nak lagi mesra SEO cuba dapat skore yang tinggi. kalau boleh cuba la hijaukan apa yang merah tu :)

    BalasPadam

 
back to top