Jumaat, September 03, 2010

Jana Trafik Dengan Facebook Dan Twitter


Penggunaan laman web social juga dapat meningkatkan trafik blog kita. Bukan hanya untuk bersosial, tetapi banyak faedah yang kita boleh peroleh dari laman web social seperti facebook dan twitter.

Bagi yang menceburi perniagaan tu ada juga yang promote produk perniagaan di facebook. Tapi jangan sampai orang meluat pula tengok kalau dah sampai semua orang nak kena tag dekat produk tu. Promosi sekadar link kan ke profile kita sudah, tak perlu nak tag semua orang ni sebab bukan semua orang suka kita tag nama dia.

Dasyat ni membebel sampai lari ke bidang perniagaan. Konsep dia sama je, kita cuma perlu share link entry yang kita tulis di facebook dan twitter. Dengan cara ini kita dapat menarik minat kawan-kawan kita di facebook atau twitter untuk baca entry yang kita tulis itu.

Kita boleh share link secara manual atau pun dengan menggunakan share/tweet widget dari facebook dan twitter. Ini antara contoh widget yang dimaksudkan tadi.

Widget ini bukan saja dapat memudahkan kita untuk share entry kita pada kawan-kawan kita di facebook dan twitter, malah ia juga memudahkan pengunjung yang datang untuk share entry yang kita tulis pada kawan-kawan mereka. Bagi yang berminat untuk dapatkan widget ini boleh dapatkannya di facebook dan twitter.

Semakin ramai kawan kita di facebook dan twitter, semakin banyak trafik yang akan kita dapat dari perkongsian link di laman web social seperti facebook dan twitter ini. Bagi yang belum ada akaun facebook dan twitter tu rasanya boleh la buat satu akaun baru. Percuma, bukan kena bayar pun.

Kalau dah ada akaun tu jangan lupa add saya di facebook dan twitter.

Mohamad Nur Hidayat
7 Sudu Updated at:

23 comments so far. What are your thoughts?

  1. ye memang berkesan cara share di fb dan twwter ni, kalao kita tak share pun org yg dtg ke blg kita yg teringin nak share kat fb diaorang.

    BalasPadam
  2. betul2...boleh dapat trafik free dengan senang..tak perlu blogwalking pun..

    BalasPadam
  3. Trafik blog Yied kebanyakkannya dari Gengblogger, tapi skang Gengblogger ade masalah. So, Twitter lah sebagai sumber trafik blog Yied. Kalau dibandingkan FB ngan Twitter, FB lah sumber trafik paling tersohor....

    Twitter pun apa kurangnya, kan3... Sumenya boleh meningkatkan trafik blog. Yied pun dah follow Dayat kat Twitter, sebabnya kalau Dayat tulis entri, mesti Dayat share kat Twitter. Senang Yied nak nak baca entri terbaru Dayat.

    BalasPadam
  4. benar apa yang disampaikan, gunakan kelebihan sosial media untuk mendapatkan trafik. tetapi harus diingatkan, trafik tidak menjamin PR dan SERP kita. :)

    BalasPadam
  5. memang best plugin ni.. ari tu ada juga pasang.. tapi lepas tu buka balik sebab blog ada masalah loading time sebab banyak guna plugins.. mungkin lepas ni akan guna balik..

    BalasPadam
  6. Twitter dan Facebook memang penjana traffic yang sangat cool! :)

    BalasPadam
  7. dinda dah add FB dayat.. :) twitter je dinda xde lagi..

    BalasPadam
  8. I like twitter too..
    follow me: sayahappyslalu

    BalasPadam
  9. lagi ramai orang share lagi bayak traffic yang akan dapat

    BalasPadam
  10. kena rajin bw la lepas ni gengblogger down jap

    BalasPadam
  11. Bab PR dengan SERP ni tak brapa paham sangat. Mungkin boleh berguru dengan blog mohdisa. PR3 :)

    BalasPadam
  12. oit plugin apa yang guna sampai banyak sangat tu

    BalasPadam
  13. boleh, tak menjadi masalah. secara basic nya, dapatkan backlinks sebanyak yang mungkin utk kedudukan di SERP. utk PR pula, dapatkan satu niche. sebagai contah mengikut tajuk ni, buat entri mengenai social network banyak2. :)

    BalasPadam
  14. ak dh lame nk gune bende ne tp xtau.hehe

    BalasPadam
  15. Yup... ini memang cara berkesan... Lagi satu buat lah page fan fb.. then buat ads at fb... kalau buat ads at fb.. kena duit skit.. tapi memang berbaloi... =)

    BalasPadam
  16. aik takkan darkbatman x penah guna

    BalasPadam
  17. aku pakai plugin yg sangkut kat tepi bro. mmg best gak sebab possibility nk dpt trafik kat source yg byk cam twitter ngan fb ni mmg bgs

    BalasPadam
  18. followed you on twitter, haha~

    BalasPadam

 
back to top