Jumaat, Oktober 29, 2010

AWAS! Malware Menyerang Lagi


Baru kejap tadi aku dah buat pembersihan besar-besaran. Kali ini malware datang dari web “fileden” yang selalu digunakan untuk host file seperti gambar dan sebagainya.

Untuk pengetahuan semua blogger diluar sana yang ada exchange banner tolong semak sama ada banner itu di hostkan di mana. Jika anda masuk ke ruangan exchange banner blog ini ada blog yang telah aku gantikan bannernya dengan banner “ruangan kosong” blog aku.

Ini kerana browser akan detect malware jika aku siarkan banner ini. Namun link asal bagi banner itu tetap ada cuma banner saja yang ditukar. Aku akan tukar pada banner asal setelah fileden dapat mengatasi masalah malware ini.

Bagi yang ada meletakkan banner aku tolong tukar url banner dengan url banner yang baru. Kerana banner aku yang lama di hostkan di web fileden
http://duniadayat.com/wp-content/uploads/2010/10/banner-project.gif

Jika tidak tahu yang mana satu url banner tukar keseluruhan code untuk banner dengan code yang baru

Terima kasih kepada Myzul kerana memberi tahu ada serangan malware di ruangan chat. Ini kerana emo yang aku gunakan di shoutmix di hostkan di fileden. Selain ruangan chat, terdapat juga pada ruangan exchange banner dimana banner orang lain juga ada di hostkan di fileden. Masalah di ruangan exchange banner juga telah diceritakan diatas.
Segala kesulitan amat dikesali.

Mohamad Nur Hidayat
7 Sudu Updated at:

5 comments so far. What are your thoughts?

  1. aloo..bencinya aku bila ada malware nih.. ngapa lar kerap sgt jadik gini tahun nih

    BalasPadam
  2. tak habis2 lg dgn mlware huhu

    BalasPadam
  3. thank info ni bro. hoho.

    tapi aku rasa mnde ni blh affect org lain kan kalau kita exchange link gak? Bukan setakat banner je kot, kalau blog org tu ada malware kita letak link die pun kita akan dapat amaran. huhu.

    tapi pasal fileden tu pun betul gak

    BalasPadam
  4. kena tingkatkan sekuriti blog untuk elak dari serangan malware.. aku pernah kena dulu =(

    BalasPadam

 
back to top