Sabtu, Oktober 30, 2010

Sitemap Untuk Pengguna Blogger


Sitemap sangat penting bagi sesebuah blog. Sitemap dapat membantu pengunjung untuk melihat semua isi kandungan sesuatu blog itu.

Bagi pengguna platform blogger masih ada blog yang tidak mempunyai sitemap. Mungkin ada yang tidak tahu. Tapi entry kali ini aku nak share bagaimana pengguna blogger boleh mempunyai sitemap pada blog.

Langkah pertama ialah buat satu page baru khas untuk sitemap. Untuk membuat page baru login ke akaun blogger anda. klik pada edit post > edit pages > New page. Namakan page tersebut sebagai sitemap atau apa yang anda suka. Kemudian klik pada tab edit HTML. Masukkan code dibawah ini.


Kemudian tukarkan code yang berwarna merah dengan url blog anda contohnya seperti http://www.bloganda.com dan klik publish page.

Kemudian klik view page. Anda akan dapat lihat page sitemap telah berjaya dibuat. kelebihan sitemap ini ialah kita dapat tahu entry yang baru mengikut susunan label yang kita buat. Selamat mencuba.

Mohamad Nur Hidayat
7 Sudu Updated at:

7 comments so far. What are your thoughts?

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Kedah Bloggers, Mohamad Nur Hidayat. Mohamad Nur Hidayat said: Sitemap Untuk Pengguna Blogger | Dunia Dayat http://t.co/eGXYIPN via @DuniaDayat [...]

    BalasPadam
  2. memang tringin jugak nak buat, tp tak dan..tengok cara ni cam simple je..nak try ler..thanks for sharing..

    BalasPadam
  3. cara ni memang paling simple..selamat mencuba

    BalasPadam
  4. Sitemap memudahkan Google indeks kita punya blog... rasanya Blogspot lagi cepat

    BalasPadam
  5. xmuncul pun...nape???...nape??? omu salah letak ker...

    BalasPadam
  6. good one! thnx for sharing bro :))

    BalasPadam
  7. Dah buat, tapi tak der isi apa2 pun kat dalamnya. kosong semata.. tak per ku cuba lagi..

    BalasPadam

 
back to top